Köpa och skapa EAN-nummer och streckkoder

Köpa och Skapa Streckkod

I den här artikeln kan du läsa mer om hur du får och använder ett EAN-nummer och en streckkod.

Hur får jag ett EAN-nummer för min produkt?

Streckkodsnummer kan köpas på vår streckkodssida – här kan du köpa antingen EAN nummer (EAN-13) eller UPC-A streckkoder. UPC-A-koder är avsedda för användning i USA, medan EAN-13-streckkoder är avsedda för användning i alla andra länder.

På denna sida kan du också välja om du vill använda streckkodsregistrering.

Vad kan jag få?

Om du beställer ett standard streckkodspaket får du ditt streckkodsnummer via e-post tillsammans med streckkodsgrafiken i en bifogad fil.

Du kommer att få:

– ett unikt EAN-streckkodsnummer;
– ett garantibevis
– streckkodsgrafik (4 olika format: (png, jpg, svg, pdf)
– registrering av streckkod

Sedan är det bara att integrera streckkodsgrafiken i produktförpackningen och börja använda streckkodsnumret. När butiken tar emot den streckkodade produkten skannar de streckkoden i sitt system och matar in produktinformationen i systemet. Produktinformationen visas sedan automatiskt när produkten skannas i kassan.

Den officiella streckkodsstorleken är 37,29 x 25,93 mm. Streckkoden kan officiellt förminskas till 80% av detta (dvs. ca 20×30 mm) utan att skanningsprestandan påverkas, men om den förminskas mycket mer än så kan streckkodsläsare ibland få problem med att skanna streckkoden. Vissa återförsäljare kräver också att streckkoden uppfyller vissa minimispecifikationer, så om möjligt bör streckkoden vara större än 80% av standardstorleken. Fullständiga specifikationer hittar du här.

Hur man använder EAN-streckkoden

Vi skickar streckkodsnummer via e-post med streckkodsbilder som bilagor i standardstorlek.

När du har fått din streckkod kan du enkelt och omedelbart börja använda den genom att följa dessa enkla steg:

1. Infoga streckkodsbilden i din produktförpackning eller design.

Välj det format för streckkodsbilden som passar dig bäst (Bitmap, .eps, Tiff, Jpeg, Pdf). Nu kan du ändra storleken så att den passar din produktförpackning. Om du bestämmer dig för att göra detta, kom ihåg våra “Streckkodsspecifikationer“.

Du kan sedan integrera bilden i produktförpackningen, helst på en plan yta (för att säkerställa enkel skanning). Du kan också låta trycka självhäftande etiketter som kan fästas manuellt på produkten.

2. Få förpackningen tryckt

Nästa steg är att få förpackningen tryckt. Det är en bra idé att ta ett provtryck och kontrollera att streckkoden är korrekt utskriven och skannad. Om du behöver revidera streckkoden kan du skicka in det utskrivna provet för revidering innan du har tryckt hela produkten. För att ta reda på om du behöver verifiering, se här.

3. Skicka produkten till dina återförsäljare

Det är här som streckkoden kopplas till produkten. När streckkoden skannas för första gången läggs produktinformationen in i systemet av återförsäljaren. När streckkoden skannas visas din produktinformation.

Du kan registrera streckkoden när som helst före eller efter denna process.

Om du har ytterligare frågor om inköp eller användning av EAN-nummer är du välkommen att kontakta oss.

Här hittar du EAN-nummer, streckkoder för CD och DVD, ISBN-streckkoder för böcker och ISSN-streckkoder för tidskrifter.