Skillnaden mellan EAN-13 streckkoder och UPC koder

Skillnaden mellan EAN-13 streckkoder

Nollan bestämmer

UPC-A streckkoder är i själva verket en delmängd av EAN-13 streckkoder. Om den första siffran på EAN-13-numret är en ’0’, kommer staplarna att vara av både EAN-13 och UPC-A (utan den inledande ’0’) kommer att vara identiska. Förskjutningen av de mänskliga läsbara siffrorna nedan skiljer sig mellan streckkoderna UPC-A och EAN-13, men detta är den största skillnaden. Båda streckkoderna kan enkelt skannas av de flesta skannrar.

Skillnaden mellan EAN-13 och UPC-A streckkoder

När ska du använda en EAN-13 jämfört med en UPC-A?

UPC-A Format streckkoder har traditionellt använts i USA, medan EAN-13 format streckkoder har använts i resten av världen. Nuförtiden accepterar de flesta butiker över hela världen streckkoder i båda formaten. Det kan dock finnas några äldre system som bara accepterar det ena eller det andra. Det betyder att om din produkt säljs i USA är streckkoder i UPC-A-format bäst, men om din produkt är internationell eller säljs i ett annat land än USA är en EAN-13 streckkod bäst.

Om du stöter på en butik som har svårt att läsa din EAN-13 eller UPC-A streckkod, kan de antingen ignorera den inledande ”0” eller lägga till en inledande ”0” beroende på hur många siffror deras system föredrar. Om detta görs kommer streckkoden att läsa exakt samma som det motsatta formatet (eftersom staplarna är identiska oavsett), och kommer fortfarande att vara globalt unik.

EAN-13-nummer kan köpas här. Om du behöver en streckkod i UPC-A-format kan du köpa den här.

Hur skannas de?

Eftersom de faktiska strecken är den enda delen av streckkoden som skannas (dvs. skannern läser inte siffrorna under streckkoden), kan en EAN-13 streckkod med en ”0” på framsidan ibland förväxlas av skannrar som en UPC streckkod utan ”0” och vice versa. Detta har till stor del att göra med vad skannern eller mjukvarusystemet förväntar sig att se. Ofta inträffar detta när en streckkod som inte är länkad i systemet skannas – Programvaran har ingen referenspunkt för vilket format streckkoden ska vara, och antar därför att det är UPC-format. När numret först läggs till i systemet i det 13-siffriga formatet och länkas till produkten i systemet (detta är i allmänhet hur butiker lägger till streckkoderna baserat på informationen i deras köparformulär), tenderar det att skannas på lämpligt sätt som en EAN -13 format streckkod.

Väldigt få butiker har haft problem med detta tidigare. Och när problem uppstår löses de i allmänhet enkelt. Om du ska till Musgraves i Irland föredrar de att du fyller i din streckkod i dess UPC-format på deras köparformulär (utan den inledande ”0”) och anger att formatet är UPC – om detta görs har de ingen problem med att använda våra streckkoder.

Snälla du kontakta oss om du har några frågor om detta.