Introduktion till streckkoder

Översikt och viktig bakgrundsinformation

Streckkod – betydelse

Om du vill sälja varor på nätet och i butiker behöver du förmodligen streckkoder. Det är maskinläsbara grafiska symboler i form av parallella vertikala linjer (och mellanrum) med varierande bredd som används för att identifiera en produkt. De vertikala linjerna kodar ett 13-siffrigt nummer (i fallet med EAN-koden), som kan läsas av skannerhårdvara för att snabbt och exakt hämta den information som kodas i streckkoden.

Streckkoder används inom olika branscher för t.ex. produktidentifiering, lagerhantering och prisavläsning. Det finns många olika typer av streckkoder, bland annat EAN-koden (European Article Number), som är den vanligaste i Europa och som alla säkert har stött på i snabbköpet.

GS1-streckkoder

GS1-streckkoder är streckkoder som tillhandahålls av ett privat företag som heter GS1, eller Global Standards 1. GS1 arbetar med globala återförsäljare och kommersiella organisationer som använder deras nya standard för lagerhantering, efterlevnad och logistiklösningar via sina streckkoder. Även om GS1 är en ideell organisation är den inte, som man ofta tror, en statlig organisation.

Hur skiljer sig GS1 från Streckkoder Sverige?

De streckkoder som säljs av GS1 och Streckkoder Sverige är fysiskt identiska och alla UPC- och EAN-streckkoder från Streckkoder Sverige kommer från GS1 (eller snarare från GS1:s föregångarorganisation UCC). De har samma struktur med vertikala svarta linjer och mellanrum av olika bredd med identifikationsnumret undertill. De icke-fysiska skillnaderna förklaras nedan.

Att köpa streckkoder från en streckkodsleverantör som Streckkoder Sverige är en engångsaffär: du betalar för ett visst antal streckkoder, får dessa koder och äger dem för alltid utan några ytterligare förpliktelser.
För att få streckkoder från GS1 måste du vanligtvis vara medlem. Och det innebär vanligtvis att man betalar en årlig förnyelseavgift för det antal streckkoder man behöver. I princip hyr du alltså streckkoderna istället för att köpa dem, och om du säger upp ditt medlemskap kan du vanligtvis inte fortsätta att använda de hyrda streckkoderna.

GS1 företag prefix

GS1 företagsprefix, ett försäljningsargument för GS1 streckkoder, länkar ditt företagsnamn direkt till prefixet och möjliggör sökningar i GS1:s GEPIR-databas. Streckkoder Sverige får sina streckkoder från företag som köpte sina prefix före den 28 augusti 2002 och därför lagligen får sälja sina streckkoder eller delar av dem vidare så länge de ännu inte är fästa på varor. Dessa företag hade oftast köpt sexsiffriga prefix som innehöll upp till 100 000 streckkoder, men använde dem aldrig eller gick i konkurs.

GS1 vägrar att uppdatera sin GEPIR-databas för att visa de nya ägarna till streckkoder som har sålts av oss, och visar bara den ursprungliga prefixköparen i sin databas. Men generellt sett är det väldigt få företag som tvingas köpa direkt från GS1, eftersom de flesta återförsäljare inte kräver en registrering i GS1:s databas och förstår att företag inte ska tvingas att hyra från en enda enhet.

Vad är skillnaden mellan EAN, GTIN och streckkod?

Det finns ingen skillnad mellan EAN och GTIN. Officiellt ersattes termen EAN (”European Article Number”) av termen GTIN 2009, men detta har ännu inte blivit allmänt språkbruk. När man säger ”GTIN” eller ”EAN-kod” menar man ofta kombinationen av ett 13-siffrigt EAN-nummer och en streckkod.
Denna ekvation är förståelig ur praktisk synvinkel, men inte helt korrekt. Streckkoder är helt enkelt en översättning av det 13-siffriga numret till en grafisk form som gör att streckkoden kan läsas med en skanner.

Det 13-siffriga numret är faktiskt tillräckligt för att unikt identifiera produkten, men streckkoden är nödvändig för skanningsprocessen.
Hos Streckkoder Sverige kan du köpa ditt 13-siffriga EAN-nummer med säkerhetscertifikat för att märka din produkt. Eller så kan du välja vårt EAN-streckkodspaket, som förutom EAN-numret även innehåller den tillhörande grafiska streckkoden.

Typer av streckkoder och var kan man köpa dem

Vilka typer av streckkoder finns det?

Det finns olika typer av streckkodsstandarder och de är utvecklade för specifika krav i olika branscher. I princip är det antalet tecken och typen av information som ska kodas i streckkoden som avgör vilken typ av streckkod som ska användas. Men när man väljer streckkodstyp måste man också ta hänsyn till faktorer som vilken typ av streckkod som används av leverantörer/kunder, vilken typ av streckkodsläsare som används, utrymmeskrav osv.

De vanligaste streckkoderna är bl.a:

  • EAN-13 streckkoder: 13-siffrig streckkod för identifiering och märkning av produkter i detaljhandeln.
  • ISBN-streckkod: 13-siffrig streckkod för identifiering och märkning av böcker.
  • ITF-14 streckkoder: Stora 14-siffriga streckkoder som skannas när en låda med produkter anländer till ett lager.
  • QR-koder: Tvådimensionella streckkoder som används för olika ändamål, t.ex. för att omdirigera till en webbadress eller som visitkort.
forskellige typer stregkode
Olika typer av streckkoder

Var kan jag köpa streckkoder?

Det bästa stället att köpa streckkoder för detaljhandeln är från vår webbplats. Vårt nätverk har medlemmar i länder över hela världen och de tillhandahåller autentiska, globalt unika streckkoder som kan registreras gratis i den internationella streckkodsdatabasen. Våra streckkoder är därför lämpliga för användning i butiker runt om i världen och på e-handelsplattformar online.

Kontakta oss om du har några frågor eller önskemål om streckkoder eller kolla in vår FAQ-sida.

Rekommenderas för dig